onsdag 15 juni 2011

Mörkt och stjärnklart i Lund

Terminens sista tisdag spenderade vi i Lund. Vi började med en promenad i Botaniska trädgården där vi såg på vackra blommor, somliga luktade gott som godis, andra inte så gott. Det fanns en damm som var fylld med vackra näckrosor precis som i Monets trädgård. I dammen fanns det även små söta andungar. Det såg kul ut när de sprang över näckrosbladen. 
En lite knasig bild misslyckad eller ej, i vilket fall, så kan man
se de mycket söta små andungarna på denna bild  
Ett stort och gammalt evighetsträd hittade vi också.   
Från Botaniska till Skissernas museum.


Vi möttes av Malin, hon visade oss bland annat en skiss gjord av Picasso och många skisser från ett konstverk som finns i Caféet på Malmö musikhögskola. Vi fick även höra berättas om och se skisser på en fiskarfru, Greta Garbo, gipsfigurer av kycklingben och lustiga speglar.


Det finns ett garage i Helsingborg som har en jättelång vägg med bara lustiga speglar.

Här är skissen
till den här längtande fiskarfrun som finns i Göteborg.
Konstnären Jean Dubuffets skisser ska visas i sommar. Den utställningen var inte riktigt klar men vi fick se lite av den. Utanför skissernas museum fick vi se hur Anne Thulin och hennes medhjälpare satte upp en röd jätteboll i ett högt träd. De har redan installerat 9 st tillsammans i Wanås och nu har en ny röd boll sparkats iväg och hamnat i Lund. 
     






Planetariet nästa. Där fick vi berättat för oss om stjärnhimlen och vi hann även med ett par experiment.

Efter intervjuer på bussen med Yrsa, Alex, Ermin och Bianca sades följande om dagen.

Det var häftigt med det mörka och stjärnorna, bland annat Pegasus och det var läskigt när stjärnskikaren rörde sig i mitten av rummet mitt i visningen. Det var också bra att bussen var sen för då hann vi med att titta på oss själva med värmekamera och experimentera med en stor vattengrej. Vid värmekameran fanns det is och kallt vatten som man kunde använda och bli kall med. Tog man is på läpparna så blev de blålila.






Det var häftigt när vi fick titta lite på den kommande utställningen på Skissernas museum.  

Åter igen en fullständigt fullproppad dag med intryck och äventyr.  

1000 TACK   Anette och Maria
Bilder från denna dag kom fram till slut. Lägger även länken till Science Center lth. De har öppet i sommar för allmänheten och de samarbetar med Skissernas museum med någon form av kombibiljett, läs mer via länken.  http://www.vattenhallen.lth.se/besok_oss/
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar